**WHAT IS AGASU? HOW IT IS RELATED TO RAHU KALAM?**
We look for the details of Rahu Kalam in the daily calendar. The Rahu Kalam spreads to 1 1/2 hours (in general) from Sunday to Saturday. Whether the time given in the calendar is correct?

No, the Rahu Kalam differs from place to place and also there exists huge difference between Summer and Winter months. The details given the daily calendar is not accurate. Let us see the methods to calculate the Rahu Kalam in an accurate manner. We choose the sample day as 15.09.2013.

**Sample Date: **15.09.2013 - Sunday - Rahu Kalam (as per calendar) - 4.30 pm to 6.00 pm - Place: Chennai.

1. Find out the Agasu Naligai in the Thirukkanitha Panchangam.

2. For the Sample Date 15.09.2013, the Agasu Naligai is given as 30 Naligai and 13 Vinadi.

3. Firts convert the 30 Naligai into Vinadi.

4. Multiply 30 Naligai x 60 = 1800 Vinadi.

5. Add 13 vinadi to 1800 Vinadi @ 1800 + 13 = 1813 Vinadi.

6. We need to divide the Vinadi by 8 (Since the Rahu Kalam has a timeframe of 1 1/2 hours on everyday; 1 1/2 x 8 = 12 hours makes the Day time).

7. Divide 1813 by 8 @ 1813/8 = 226 5/8

8. Must convert 226 5/8 vinadi into minutes and seconds. We know that 2 1/2 Vinadi = 1 minute.

9. Let us convert the 226 5/8 Vinadi into Minutes.

1813/8 x 2/5 = 90 13/20.

10. That is, the converted Agasu timings are 90 minutes and 13/20 seconds.

11. Now convert the 13/20 seconds.

13/20 x 60 = 39 seconds.

12. Hence the Agasu timings are 90 minutes and 39 seconds.

13. That is the Agasu timings are 1 hour, 30 minutes and 39 seconds. (That is, the duration of Rahu Kalam is 1 hour 30 minutes and 39 seconds and not the usual 1 hour and 30 minutes.

14. Let us divide the 12 hours into 1 1/2 hour durations.

15. Our selected Sample day 15.09.2013 comes as Sunday. The Rahu Kalam comes at 04.30 hours to 06.00 hours (in the evening) on Sundays. Here the 04.30 to 06.00 lies at the 8th row.

16. Hence we need to multiply 1 hour 30 minutes and 39 seconds by 8.

1 hour 30 minutes 39 seconds x 8

8 hours 240 minutes 312 seconds.

17. Convert 312 seconds = 5 minutes and 12 seconds.

Add 240 minutes + 5 minutes = 245 minutes

Convert 245 minutes = 4 hours and 5 minutes

Add 8 hours + 4 hours = 12 hours.

18. That is, the Rahu Kalam has extended up to 12 hours, 5 minutes and 12 seconds from the Sunrise of the day (15.09.2013)

19. We know that the duration of the Rahu Kalam @ 1 hour 30 miutes and 39 seconds.

20. Subtract the duration of the Rahu Kalam from the end time of the Rahu Kalam to find out the start time of Rahu Kalam.

21. Subtract Hours Minutes Seconds

12 05 12

1 30 39

---------------------------------

10 34 33

---------------------------------

22. That is, the Rahu Kalam has started at 10 hours 34 minutes and 33 seconds and ended after 12 hours 05 minutes and 12 seconds from the Sunrise of the day.

23. The Sunrise of the day is 06.01 am on 15th September 2013.

24. Add 06.01.00 + 10.34.33 = 16.35.33 = 04.35.33 PM

Add 06.01.00 + 12.05.12 = 18.06.12 = 06.06.24 PM.

25. Hence, the Rahu kalam for the Sunday 15th September 2013 starts at 04.35.33 PM and ends at 06.06.24 PM.

26. This time differences increases drastically during the peak summer and peak winter periods. Because the Sunrise during the Peak Summer season (May - June) is around 05.45 AM; and the Sunrise during the Peak Winter season (December - January) is around 06.40 AM.

27. In that scenario, the Rahu Kalam (on Sundays) start as early as 04.15 PM and ends at 05.40 PM during summer days (approx).

28. The Rahu kalam (on Sundays) starts as late as 05.15 PM and ends at 06.25 PM during winter days (approx).

29. Hence readers must understand that the Rahu Kalam is not fixed. Going by the daily calendar would proves to be very costly.